top of page

Μπαχαρικά

Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό.

Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί. Περιλαμβάνονται στις αρτυματικές ύλες και σύμφωνα με τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών αυτές είναι εκείνες που έχουν έντονο άρωμα και γεύση και η προσθήκη τους στα τρόφιμα γίνεται για να τους προσδώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. Αξιοσημείωτο είναι πως απαγορεύεται αυστηρά η χρήση των μπαχαρικών σε τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί για να καλύψουν τη δυσάρεστη οσμή και γεύση τους.

Παπαρουνόσπορος

Παπαρουνόσπορος

Ο παπαρουνόσπορος ή μηκονόσπορος, είναι σπόρος που προέρχεται από τη γνωστή παπαρούνα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, πάνω σε ψωμιά, κουλούρια και μέσα διάφορα γλυκά. Το άρωμα του παπαρουνόσπορου είναι ελαφρά γλυκό, με νότες ξηρών καρπών, που θυμίζουν κυρίως αμύγδαλο, φουντούκι και σουσάμι και έχει γλυκόπικρη επίγευση, με νότες ξηρών καρπών, που θυμίζει κυρίως αμύγδαλο, φουντούκι και σουσάμι και έχει γλυκόπικρη επίγευση.

Σησάμι σκούρο φυσικό

Σησάμι σκούρο φυσικό

Το άρωμα και η γεύση του σπέρματος του σουσαμιού είναι ήπια και θυμίζουν τη γεύση καρυδιών. Κουλούρια Τουρκίας με σουσάμι Τα σπέρματα τού σουσαμιού χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου , ως αρωματικός παράγοντας και για την παραλαβή ελαίου, του σησαμελαίου. Το χρώμα του είναι λευκό ή ανοικτό μπεζ ενώ όταν αποφλοιωθεί ανάλογα με τον τύπο μπορεί να είναι εντελώς λευκό ή κοκκινωπό ή σπανιότερα μαύρο (μαυροσούσαμο). Ολόκληρο το σπέρμα χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σησάμι λευκό αποφλοιωμένο

Σησάμι λευκό αποφλοιωμένο

Tο σουσάμι χρησιμοποιείται στην επιφάνεια του ψωμιού, αρτοσκευασμάτων, τσουρεκιών για εμπλουτισμό της γεύσης τους και για αρωματικούς λόγους. Στην Ελλάδα το σουσάμι είναι πολύ γνωστό ως βασικό συστατικό παραδοσιακών προϊόντων και γλυκών όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης, η λαγάνα και το παστέλι. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μαγειρικού λίπους και μαργαρίνης στην παραγωγή λιπαντικών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Σαλέπι

Σαλέπι

Το σαλέπι χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή αλλά και στην Ελλάδα ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό πρωινό ρόφημα. Οι κόνδυλοι αρχικά βρέχονται με ζεματιστό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν και το οποίο αν παραμείνει, προσδίδει στο σαλέπι γεύση πικρή και δυσάρεστη. Στη συνέχεια αποξηραίνονται και αλέθονται. Παρασκευάζεται αφέψημα της σκόνης το οποίο γλυκαίνεται με ζάχαρη ή μέλι και αρωματίζεται με κανέλλα ή πιπερόριζα.

Μαχλέπι

Μαχλέπι

Το μαχλέπι προέρχεται από ένα είδος κερασιάς,(Cerasus Mahaleb) Κέρασος ο Μαχλέμπιος, που φύεται στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη. Στην Ελλάδα φύεται σε σκιερά δάση της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και είναι γνωστή ως αγριοκερασιά. Το δένδρο φθάνει τα 4 μ. ύψος με απλωτές διακλαδώσεις και εύοσμο ξύλο, ενώ έχει φύλλα 4-5 εκ. ωοειδή, καρδιοειδή, πλατειά και μικρά άνθη. Ο καρπός του δένδρου μας δίνει το μαχλέπι η ψίχα του οποίου χρησιμοποιείται για να τονίσει την γεύση διαφόρων παραδοσιακών γλυκισμάτων.

Κακουλέ Γουατεμάλας (κάρδαμο)

Κακουλέ Γουατεμάλας (κάρδαμο)

Το κάρδαμο έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα. Το μαύρο κάρδαμο έχει ένα σαφώς πιο καπνιστό, αν και δεν είναι πικρό, άρωμα, με μια δροσιά που ορισμένοι θεωρούν παρόμοιο με τη μέντα. Το πράσινο κάρδαμο είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά κατά βάρος, αλλά λίγα είναι αναγκαία για να προσδώσουν γεύση. Αποθηκεύεται καλύτερα να στη μορφή λοβού (pod) και τούτο διότι μόλις οι σπόροι εκτεθούν ή τριφτούν, χάνουν γρήγορα τη γεύση τους.

Λιναρόσπορος

Λιναρόσπορος

Θερμίδες: 13 Λιπαρά: 1.1g Κορεσμένα Λιπαρά: 0.1g Χοληστερόλη: 0mg Νάτριο: 1mg Υδατάνθρακες: 0.7g Διαιτητικές Ίνες: 0.7g Σάκχαρα: 0g Πρωτεΐνη: 0.5g Ασβέστιο: 6.4mg Κάλιο: 20.3mg

Ρίγανη

Ρίγανη

Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα κυρίως στη μαγειρική αλλά και σπανιότερα ως αφέψημα, το οποίο αναφέρεται ως εξαιρετικό κατά του βήχα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χωριάτικη σαλάτα. Είναι το βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και βασικό συστατικό της Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής κουζίνας.

Γλυκάνισος

Γλυκάνισος

Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό σε αλκοολούχα ποτά, όπως το αψέντι το ούζο και το ρακί.

Πιπέρι κόκκινο καυτερό

Πιπέρι κόκκινο καυτερό

Θερμίδες: 6 Λιπαρά: 0.3g Κορεσμένα Λιπαρά: 0.1g Χοληστερόλη: 0mg Νάτριο: 1mg Υδατάνθρακες: 1g Διαιτητικές Ίνες: 0.5g Σάκχαρα: 0.2g Πρωτεΐνη: 0.2g Ασβέστιο: 2.7mg Κάλιο: 36.3mg

Πιπέρι κόκκινο γλυκό (Πάπρικα)

Πιπέρι κόκκινο γλυκό (Πάπρικα)

Θερμίδες: 2 Λιπαρά: 0g Κορεσμένα Λιπαρά: 0g Χοληστερόλη: 0mg Νάτριο: 0mg Υδατάνθρακες: 0.6g Διαιτητικές Ίνες: 0.2g Σάκχαρα: 0.4g Πρωτεΐνη: 0.1g Ασβέστιο: 0.7mg Κάλιο: 19.6mg

Πιπέρι λευκό

Πιπέρι λευκό

Θερμίδες: 7 Λιπαρά: 0.1g Κορεσμένα Λιπαρά: 0g Χοληστερόλη: 0mg Νάτριο: 0mg Υδατάνθρακες: 1.6g Διαιτητικές Ίνες: 0.6g Σάκχαρα: Πρωτεΐνη: 0.2g Ασβέστιο: 6.4mg Κάλιο: 1.8mg

Πιπέρι μαύρο

Πιπέρι μαύρο

Θερμίδες: 0 Λιπαρά: 0g Κορεσμένα Λιπαρά: 0g Χοληστερόλη: 0mg Νάτριο: 0mg Υδατάνθρακες: 0.1g Διαιτητικές Ίνες: 0g Σάκχαρα: 0g Πρωτεΐνη: 0g Ασβέστιο: 0.4mg Κάλιο: 1.3mg

Αποστολή Επιτυχής!

ONLINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
 
bottom of page